Este în curs de desfășurare noul recensământ al populației. Chestionarele cuprind și întrebarea: „Cum v-a afectat pandemia?”. Sincer, în plan strict personal, aș putea răspunde că nu m-a afectat, dar ar însemna să dau dovadă de egoism și să nu recunosc că am pierdut, împreună cu societatea civilă vâlceană, pe un mare epigramist, și anume, pe Nichi Ursei.
În luna februarie am avut posibilitatea de a participa la reuniunea literară organizată în memoria lui de către Consiliul Județean Vâlcea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, parteneri fiind Biblioteca Județeană Antim Ivireanu și Clubul Umoriștilor Vâlceni. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Bibliotecii Antim Ivireanu, unde s-a lansat volumul postum „Concurent fără pereche”, prezentat de Laurențiu Ghiță, redactor al revistei „Epigrama”. Cartea poate fi considerată ca testament literar al autorului, fiind alcătuită conform argumentului adus de cel ce a fost președintele Clubului Umoriștilor Vâlceni, ca o ilustrare fidelă a participării acestuia la concursurile derulate în ultimii 20 de ani, la cele mai multe obținând premii importante. Volumul îngrijit de Any Drăgoianu și apărut la Editura Proșcoala, dă măsura talentului său incontestabil.
Editura Betta ne-a adus volumul „Pe cărările paradisului”, o antologie de autor realizată de poetul Nicuță Ioan Lungu, din cele cinci volume publicate anterior. Așa cum spune prefațatorul cărții, profesorul Nelu Barbu, cartea de 155 de pagini este „o antologie unitară și consistentă”. Autorul este un poet vrednic în stil clasic, care se simte confortabil în universul său liric și în care iubirea este temă majoră.
Editura Intol Press ne-a pus la dispoziție volumul impresionant „Oameni și fapte din istorie”, autor Gheorghe Dumitrașcu. Cartea se evidențiază prin cantitatea de date prelucrate și cuprinde mai multe secțiuni importante în care găsim prezentați în interpretare realistică- oameni de stat, istorici, sociologi, cărturari, îndrumători ai învățământului, dar și însemnări în care istoria este disecată între adevăr și mistificare. Un capitol aparte îl reprezintă „Adevărul lui Karl Marx despre români”, dar și esența istoriei românilor în opera lui Mihai Eminescu. Volumul, o colecție de studii și articole, captează atenția cititorului în jurul evenimentelor istorice în care apar personalități ilustrative pen- tru conservarea și perpetuarea unicității și identității națiunii române. Sâmbătă, 7 mai, la sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului „Sfântul Calinic de la Cernica – Episcopul Râmnicului” a avut loc lansarea albumului „Maria, doamna Voievodului Sfânt Constantin Brâncoveanu”. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Centrul Cultural al Municipiului București, ARCUB, și Asociația „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”.
Albumul este o invitație de a înțelege împlinirea și tragedia vieții doamnei Maria Brâncoveanu, cea pe care Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a denumit-o „una din cele mai impresionante prezențe feminine ale neamului nostru și între cele mai alese din lumea întreagă”. Existența sa a fost rânduită alături de Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu atât în mijlocul familiei acestuia, cât și în preajma Cantacuzinilor – una din cele mai educate familii ale veacului său.
Cartea redeschide calea celor trei secole într-un concert al durerii pentru neamul românesc. Istoria vieții doamnei Maria Brâncoveanu este regândită cu multă dăruire, ca un strigăt al jertfei, smereniei și demnității. Doamna Maria Păun, director ARCUB, a pus în lumină peocuparea autoarei volumului, doamna Iuliana Mateescu, de a aduce în prim-plan documente și scrieri istorice, ce reprezintă cercetări noi ce au ca obiect de studiu personalitatea Doamnei Maria Brâncoveanu. Volumul, apărut în condiții grafice deosebite, cuprinde și fotografii ale fres- celor originale adunate cu strădanie timp de 8 ani, din toate bisericile brâncovenești. Doamna Iuliana Mateescu, consilier II al Arhiepiscopiei Râmnicului, cea care a îngrijit editorial albumul, a mărturisit că lucrarea a primit-o cu inima deschisă, ca pe un dar de iubire pentru Brâncoveni.
La editura Scrisul Românesc a apărut în anul 2021 volumul „India, dincolo de timp” al scriitoarei Marinela Belu Capșa. Acest volum a fost lansat în luna mai a anului curent. Cartea ne face cunoscută emoția autoarei ceea ce îi permite acesteia să se manifeste cu ușurință creând tentația necesară ca cititorul să dorească să parcurgă paginile volumului. Scriitoarea, profesoară de limba română, scrie cu pasiune dorind să înțeleagă universul culturii indiene pe care îl admiră în culorile realității. Analizează cu atenție civilizația indiană, descrie cu migală obiectivele vizitate fără să facă abuz de date istorice care să incomodeze lectura. Sesizează contrastele și subliniază paradoxul vieții în caste. Devine observatoare a cotidianului reușind să facă incursiuni valoroase. Surprinde atmosfera din căminele indiene pe care le prezintă cu atenție. Subiectul cărții este viața în India, ceea ce face ca volumul să fie atât un amplu jurnal de călătorie dar și ghid al atitudinii sociale. Pentru autoare și nu numai cartea se constituie într-o odisee a cunoașterii. Este uimitor cum ea vede civilizația indiană cu ochii europeanului dar cu înțelepciunea exegetului. Cartea i-a adus dnei profesoare premiul de excelență din partea Ligii Scriitorilor din România în anul 2022.
Sub auspicile bibliotecii Antim Ivireanu, miercuri 18.05.2022, s-a scris o nouă filă în istoria cărții vâlcene când, în cadrul aniversării dedicate zilei orașului Râmnicu Vâlcea, 20 mai, scriitorului Constantin Mateescu, fiul al urbei noastre, i s-a realizat un medalion literar. Cu personalitatea acestui creator autentic te poți întâlni în eseul cinematografic „Fantezie pentru Trompetă Solo”, titlu ce-l poartă și unul din volumele sale. Filmul îl prezintă în plinătatea forțelor sale creatoare dând putere cuvintelor. Scenariul este scris de filologul Ioan St Lazăr, iar regia concepută de istoricul Emilian Frâncu.
Comentarii recente