ÎNGERI la PALAT – Pictor Liviu Şoptelea

Expoziție de pictură deschisă în perioada 4-21 iulie 2024 la galeria Cuhnia a Palatelor Brâncoveneşti din Mogoşoaia. Cunoscutul şi apreciatul pictor Liviu Şoptelea născut la 24 ianuarie 1966 în Botoşani, licențiat în arte vizuale, master în conservarea şi restaurarea operelor de artă, absolvent al Universității de artă „George Enescu” din Iaşi-secția pictură-, aduce pe simezele galeriei Cuhnia a Palatelor Brâncoveneşti din Mogoşoaia, lucrările sale de artă contemporană „ Îngeri la palat”.

Peste lucrările pictorului Liviu Şoptelea trece permanent un vânt imaginar care animă suprafața culorii şi deseori o agită. Compozițiile par a fi un moment zero al creației lumii, inspirate de versuri ale poeților români celebri, versuri care se regăsesc înscrise pe fiecare dintre operele artistului, care ne spune o poveste picturală despre lume, despre cer, pământ, îngeri şi ritualuri. Liviu Şoptelea este un artist român cunoscut pentru lucrările sale de artă contempo- rană, deseori explorând teme spirituale şi transcendentale. „Îngeri la palat” este una dintre expozițiile sale, care, conform titlului, sugerează o abordare a temei îngerilor, în contextul expunerii acestora pe simezele unui palat grandios sau a unei structuri arhitecturale impunătoare.

Liviu Şoptelea este recunoscut pentru stilul său distinctiv în pictură, care adesea încorporează elemente spirituale şi simbolice. Lucrările sale explorează frecvent teme legate de spiritualitate, divinitate şi experiențe transcendentale. Îngerii, ca figuri centrale, apar în multe dintre lucrările sale care includ deseori peisaje în care există o conexiune profundă cu natura şi universul. Artistul foloseşte o paletă bogată şi vibrantă de culori pentru a crea contraste şi pentru a aduce la viață imagini puternice, cu elemente abstracte şi figurative. Deşi multe dintre picturile sale sunt figurative, el utilizează şi elemente abstracte pentru a sugera stări de spirit şi emoții puternice. Îngerii în pictură, reprezintă, ca şi în poezie, o temă recurentă, simbolizând mesagerii divini şi protecția spirituală pe care aceştia ni-o oferă necondiționat. Jocul dintre lumină şi întuneric este folosit pentru a sublinia contrastul dintre bine şi rău, dintre cunoaştere şi ignoranță, punând în prim-plan reprezentările angelice şi semnificațiile lor culturale şi religioase care adesea încorpo- rează elemente spirituale şi simbolice. Lucrarea „Îngerul Protector”/ dimensiune 120×80 realizată în ulei/, reprezintă un înger cu aripi larg deschise, emanând o lumină caldă fiind situat este plasat într-un peisaj idilic, sugerând astfel protecția divină asupra naturii şi umanității.

În compozițiile abstracte care ne duc imaginația către reînvierea şi renaşterea figurilor angelice într-un peisaj cosmic, artistul utilizează culori strălucitoare şi forme dinamice de exprimare pline de energie puternică şi revitalizantă, ideea de supraveghere divină şi linişte interioară. Utilizarea frecventă a culorilor vii, cum ar fi auriul şi albastrul în diferite nuanțe cât şi a tonurilor de alb, pentru a simboliza puritatea şi lumina divină, liniştea interioară şi contemplarea metaforică a simbolurilor religioase. Tablourile sunt adesea bine structurate, cu centre de interes clare şi cu o compoziție echilibrată, îndrumând ochiul privitorului către elementele centrale şi secundare ale lucrării.

Această expoziție este foarte apreciată pentru profunzimea spirituală şi originalitatea interpretării temei îngerilor care sunt reprezentați nu doar ca ființe divine, ci şi ca metafore pentru speranță, protecție, renaştere şi credință. Lucrările artistului Liviu Şoptelea au capacitatea de a inspira şi de a provoca reflecția asupra spiritualității şi condiției umane.

Felicitări Maestre!